Süt ve Süt Ürünleri Soğuk Hava Deposu ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan bir soğutma şeklidir. Bildiğimiz üzere süt sağımdan hemen sonra tüketime yönelmektedir. Bu tüketim süt üretimin çok düşük oranını karşılamaktadır. Ancak çiğ sütün hammadde olarak peynir, yağ, yoğurt, pastane, çikolata, unlu mamuller vb. ürünlerin üretilmesi ile sağlanan tüketim Türkiye ve Dünyada büyük bir paya sahiptir.
Gelişen üretim ve sanayi alanlarındaki gıda ürünlerinin üretimden tüketime kadarki süreçte gerek hammadde olarak gerekse işlenmiş ürünlerin her süreçte soğuk zincire tabi tutulması gerekmektedir. Bu sürecin en doğru saklanma koşulu ise Soğuk Hava Depolarında muhafaza edilmesidir.
Soğuk Hava Deposu süt ve süt ürünlerinin üretimden tüketime kadarki tüm süreçlerde tercih edilmektedir. Çünkü hammaddesi süt olan peynir, yoğurt, yağ gibi ürünlere soğutma uygulanmaz ise ürünlerde çürüme küflenme ve yapısal bozulmalar olması kaçınılmazdır.
Süt ve Süt Ürünleri Soğuk Hava Deposu imalatında kullanacak ürünler özellikleri nelerdir?
Süt ürünleri soğuk hava deposu imalatında kullanacak ürünler özel ve hijyenik seçilmektedir. Çünkü süt ve süt ürünleri hijyenik ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Umut Teknik Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak imalatını yapmış olduğumuz ürünleri, ürünün yapısı ve çeşidine göre özel olarak üretmekteyiz.
Süt ve Süt Ürünleri saklama koşulları nelerdir?
Soğuk Hava Deposunda muhafaza edilecek ürünün saklama koşulu ürünün cinsi, yapısı ve muhafaza süresine göre değişkenlik göstermektedir.
Soğuk hava deposundaki ürünler kaç derece soğutulur?
Örnek verecek olursak;
Soğuk Hava Deposunda Yoğurt;
* 0°C ile 1°Carasında 3-6 hafta
* 7°C le 10°C arasında 1 hafta
* 5°C ile 7°C arasında 1-2 hafta muhafaza edilir
Soğuk Hava Deposunda Tereyağı;
* +4°C ile +8°C de Kısa Süreli muhafaza edilir
* -10°C de 2 aya kadar muhafaza edilir
* -15°C ile -20°C 2 ile 6 ay muhafaza edilir
Soğuk Hava Deposunda Peynir;
* Eritme peynir çeşidi +5°C de 1 yıl +15°C 9 ay
* Çok sert peynirler +5°C de 9 ay +15°C 6 ay
* Sert Peynirler +5°C de 6 ay +15°C 3 ay
* Yarı Sert Peynirler +5°C de 4 ay +15°C 3 ay
* Yumuşak peynirler +5°C de 1,5 ay +15°C 1 ay
* Taze Peynirler (Aseptik üretilmiş) +5°C de 1 ay +15°C 3 hafta muhafaza edilir.
Soğuk Hava Deposunda Pastörize Süt;
İçme sütü denildiğinde çoğunlukla pastörize ve sterilize, diğer bir deyişle ısısal işlem uygulanmış sütler anlaşılmaktadır. Isısal işlem görmüş sütün depolama, taşıma ve tüketim aşamalarında, mikroorganizmalar, ksantin oksidaz ve benzeri enzimler, ışık ve oksijen gibi etmenler, sütün içerik maddelerini, koku ve tadını değiştirebilirler. Bu nedenle depolamada sütün gün ışığından, özellikle ultraviyole ışınlarından korunması gerekir. Sütü ışığın olumsuz etkilerinden korumak için, depolar ışık sızmayacak biçimde yapılmalıdır.
Gerek güneş, gerekse yapay ışığa karşı sütün korunması, ışık geçirmez ambalajlarla, kahverengi cam şişelerle sağlanabilir. Sterilize sütlerin +4°C - 10°C'de saklanması ömrünü arttırır. Buna rağmen UHT öntemiyle elde edilen bir sterilize süt, kalitesinden yitirmeksizin 15°C - 20°C'de en az 1,5 ay, klasik yöntemle sterilize edilen süt ise 15°C - 20°C'de en az 3 ay dayanır.
Süt ve Süt ürünleri Soğuk Hava Deposuna ihtiyacınız var ise bize ulaşın.
Biz Umut Teknik Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak en küçük m² den en büyük m² kadar olan tüm projelerde 22 yıllık tecrübeniz, kapsamlı ve deneyimli ekiplerimiz ile keşif, plan, proje, satış ve satış sonrası hizmetlerimiz ile Türkiye genelinde ve Dünyanın birçok ülkesinde itina ve özenle müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Kalite ve özverimiz uzun yıllardır bu sektörde var olmamızı sağlayan en büyük unsurdur.