Her mevsimde hasadı yapılan meyve tüketimi ve ekonomik değeri yüksek olan bir tarım ürünüdür.
Meyve bahçelerinde hasadı yapılan dönemsel meyveler farklı kanallar aracılığı ile son kullanıcıya ulaşır. Bu kanallar Toptancılar, Marketler, İhracatçılar, Komisyoncular dır. Meyve kısa zamanda bozulmaya çürümeye yatkın bir üründür. Bu nedenle fiziki yapısı, tazeliği canlılığı bozulmaması için Soğuk Hava Deposunda Muhafaza edilir.
Ülkemizde ve Dünyada Meyve Soğuk Hava Depoları yaygındır. Meyve çeşitliğine ve saklama koşulana göre soğutma farklı °C ler de soğutma uygulanır. Çoğu meyveler soğutma esnasında nem ihtiyacı duyar bu ihtiyacı da Soğuk Hava Depolarında Nem uygulama cihazları ile karşılamaktayız. Nem Cihazı sayesinde ürünün parlaklığı canlığı dalından koparıldığı gün gibi kalır. Meyvenin çeşidinin çokluğu ve her meyvenin soğuk muhafaza °C leri farklılık gösterdiğinden her meyve ayrı soğuk hava depolarında muhafaza edilmelidir. Genellikle meyve depoları 2 ile 10 adet soğuk oda imalatı tercih edilmektedir. Bu tercihler her dönem her meyvenin saklama çeşitliğini artırarak ekonomik kazanç sağlamaktır.
Meyve Soğuk Hava Deposu Saklama Koşulları Nasıldır?
Kaysı Soğuk Hava Deposu;
-2°C'de donduğu için 0°C ile +4°C arasında %75-85 nem oranında 2-8 hafta saklanabilir.
Elma Soğuk Hava Deposu
Elmalar için en fazla sıcaklık +2°C ile +4°C arasındadır. Uygun bağıl nem %85-90 arasında olmalıdır. Saklama süresi 3-6 aydır.
Üzüm Soğuk Hava Deposu;
Depolama sıcaklığı -1°C ile 0°C ve bağıl nem %90-95 olmalıdır. Yüksek su kaybı nedeniyle, yüksek nem korunmalıdır. Bu koşullar sağlandığında üzümlerin saklama süresi 3-6 aydır.
Armut Soğuk Hava Deposu;
En iyi Armut saklama sonuçlarını elde etmek için armutlar önceden soğutulmalı ve -1°C ile -2°C arasında %90-93 nem oranında saklanmalıdır. Bu şartlar sağlandıktan sonra 1-6 ay süreyle saklanabilir.
Şeftali Soğuk Hava Deposu;
Çok erken toplanan şeftalilerde kepek görülebilir. Rengi kötü olanlar (iyi renk almayanlar)
+21°C ile +24°C'de 1,5 gün renk değiştirir ve 0°C ile +5°C arasında %90 nemde 2-4 hafta saklanabilir.
Çilek Soğuk Hava Deposu;
Soğutma derecesi 0 °C'de %90-95 bağıl nemde depolamadır. Ancak depolama süreleri 5 ile 7 gün arasındadır.
Kavun Karpuz Soğuk Hava Deposu;
Karpuz 4°C'de, kavun ise düşük sıcaklıklara duyarlı olduğu için 5-10°C'de saklanır.
Muz Soğuk Hava Deposu ;
Sarartılmış olan muzlar için en iyi saklama sıcaklığı +13°C ile +16°C, nemi %85-90 olmalıdır.
Yeşil muzlar için en iyi saklama sıcaklığı +11°C ile 14°C, nemi ise %90-95 olmalıdır.
Meyve Soğuk Hava Deposu Maliyeti Nedir?
Soğuk Odanın yapılması planlanan yerin bölgesel etkenleri, dış ortam sıcaklığı, muhafaza edilecek ürünün cinsi, tonajı ve saklama koşullarının değerlendirilmesi ve projelendirilmesi sonucu bir fiyat’tan söz edebiliriz. Değerlendirme ve projelendirme sonucu planlaması yapılan Soğuk Oda panellerin kalınlığı ve özelliği, soğutma gurubunun kapasitesi ve tesisat mesafesi, zemin izolasyonu, kapı boyutu ve özelliği, vs. gibi unsurlar fiyat açısından değişkenlik göstermektedir.
Bir Soğuk Hava Deposuna ihtiyacınız var ise bize ulaşın.
Biz Umut Teknik Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak en küçük m² den en büyük m² kadar olan tüm projelerde 22 yıllık tecrübeniz, kapsamlı ve deneyimli ekiplerimiz ile keşif, plan, proje, satış ve satış sonrası hizmetlerimiz ile Türkiye genelinde ve Dünyanın birçok ülkesinde itina ve özenle müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Kalite ve özverimiz uzun yıllardır bu sektörde var olmamızı en sağlayan en büyük unsurdur.