Hasat edilen mantarın Soğuk Oda da muhafazası kalite ekonomik kazancı arttırır. Solunum yapan mantar hasat edildikten sonrada solunum yapmaya devam eder. Mantar diğer solunum yapan ürünlere kıyasla daha yüksek ve hızlı kapasitede solunum yapar. Mesela istiridye mantarının solumum hızı meyvelerin solum hızından 3 kat daha fazladır. Solunum hızı mantar yapısında oluşumlara neden olur, bu neden depolama süresinin pozitif sonuçlarını gösteriyor demektir.
Depolama sırasında mantarların içindeki bakteri ve sporlar bozulmaya neden olabilir. Bu bozulmaları önlemek için hasat edilen mantar Soğuk Hava Deposunda muhafaza dilmesi gerekir, çünkü mantarda bakteri ve enzimler artmaya devam eder. Soğuk oda da muhafaza edilen mantar depolamanın bitmesi ile kısa sürede çürümeye, bozulmaya başlar. Mantarlar sertliğini kaybettikçe ve etleri karardıkça dokusu değişir. Mantarların içindeki su bakteri üremesi için elverişlidir. Birçok mantar büyürken beyaz ila gri renktedir. Belirli saklama koşulları altında enzimler oksijenle reaksiyona girerek kahverengi pigmentler oluşturur. Bu tür renk değişikliği mantarların kalitesini ciddi şekilde düşürür.
Mantarın Raf Ömrünün Uzatılması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Mantarın raf ömrü en yüksek 0°C de saklanmalıdır. Yüksek sıcaklıklar, bozulmasını kolaylaştırır.
Düşük sıcaklıklar, donma hasarı riskini artırır. Mantarlarda su ve ağırlık kaybını önlemek için mantarları hasattan hemen sonra nispeten düşük nemli bir ortamda saklamak hayati önem taşır. Bunun % 85 ten az olmaması gerekir. Türlere göre mantar %85-90 da nem uygulanarak ürünün kalitesi ve raf ömrünün uzaması sağlana bilinir.
Mantarlarda bozulmanın en önemli faktörlerinden biride solunum yoluyla ısı salmalarından gelir. Bunu önlemek için, mantarlar son depolama sıcaklıklarına soğutulmadan önce tüm alan ısısını etkili bir şekilde uzaklaştırmak için hızlı bir soğutma tekniğinin kullanılması tavsiye edilir. Bu yöntem mantarların raf ömrünü uzatmak için oldukça etkilidir.
Mantar Soğuk Hava Deposunda kaç derece kaç gün muhafaza edilir?
3°C de Soğuk Hava Deposunda %85 ile %95 arası nem uygulanır. 2-3 saklana bilinir.
0°C ile 1°C arasında Soğuk Oda muhafazasında %85 ile %95 arası nem uygulanır. 4-5 saklana bilinir.
-1°C ile 0°C arasında Soğuk Oda muhafazasında %85 ile %95 arası nem uygulanır. 7 saklana bilinir.
Bir Mantar Soğuk Hava Deposuna ihtiyacınız var ise bize ulaşın.
Biz Umut Teknik Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak en küçük m² den en büyük m² kadar olan tüm projelerde 22 yıllık tecrübeniz, kapsamlı ve deneyimli ekiplerimiz ile keşif, plan, proje, satış ve satış sonrası hizmetlerimiz ile Türkiye genelinde ve Dünyanın birçok ülkesinde itina ve özenle müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Kalite ve özverimiz uzun yıllardır bu sektörde var olmamızı en sağlayan en büyük unsurdur.